Medlem af
JYSK  SMÅBÅDSFISKEKLUB
Her er en beskrivelse af hvordan vi sætter grejet efter laks på Bornholm, jeg har lavet nogle illustrationer for at give en grafisk ide af hvad jeg mener med de forskellige ting som jeg vil beskrive herunder (tegningerne er ikke noget fancy kunstværk, de er kun ment som en hjælp til forståelse af hvordan vi sætter vores grej) Ideen til dette setup er inspireret af Niels Vestergårds bog "Småbådsfiskeri - Revideret udgave" (Kanon god bog)
Vi starter med at sætte de 4 stænger med sideplanerne, vi kører med 2 sideplanere i hver side, istedet for 2 sideplanere kan den stang der er nærmest båden sættes med en dipsy diver størrelse 0 & en sideplaner på den line der går længst væk fra båden, men mere om det senere, vi sætter først den stang der skal være længst fra båden, først køres blinket eller wobleren 75 til 100 fod ud bag båden, derefter monteres sideplaneren på linen & den køres 35 - 40 fod ud med knarren slået til, så snart friløbet slås fra & linen strammes op begynder sideplaneren at trække ud til siden, derefter sættes den næste stang på samme måde, eneste forskel er at efter at sideplaneren er monteret på linen køres den 15 - 20 fod ud, hvis man i stedet for sideplaneren vælger at køre med en dipsy diver på denne stang gøres det på denne måde, den lille forskydelige vægtklods på undersiden af dipsy diveren sættes på 2 - 2,5 (enten til styrbord eller bagbord side, alt efter hvilken side stangen skal stå i) blink & dipsy diver sættes 75 - 100 fod ud, med denne indstilling & linelængde bag båden vil dipsyen trække 5 - 6 meter ud fra siden & trække blinket ned i 18 - 25 fods dybde. Man skal lige huske på en enkelt lille detalje i forbindelse med valget af agn, hvis man vælger at køre med blink på stangen med sideplaner, så kan der monteres en Kuusamo på 30 - 60g. 3 - 5 fod foran blinket, det vil få agnen til at gå ned i 10 - 15 fods dybde, men med wobler vil man som regel ikke bruge en Kuusamo, grunden til det er at wobleren i sig selv trækker nedad så derfor vil det få en negativ virkning på Kuusamoen, bruger men en Kuusamo sammen med wobler så skal man vælge en wobler med lille ske som ikke trækker så dybt, vil man fiske dybt med wobler så er det bedst at vælge en af deep diver typerne & køre den uden Kuusamo, vi kører selv for det meste med Kuusamo & store lakseblink, se tegningerne herunder.
Når man har sat de 4 stænger med sideplanere er man klar til at sætte grejet på downriggerne, her kører jeg med 7 kg. fiskelignende lodder med en halefinne af syrefast stål, på denne finne har jeg monteret noget hvidt reflekstape for at give dem lidt Dodger/flasher virkning, i finnen er der et hul hvor man kan montere sin line stump med klemmen, jeg kører med forholdsvis lang line (2 - 3 fod) mellem lod & klemme for bedre at kunne nå ind i båden med den, samtidigt giver den lange line en større chance for at registrere et hug fra en mindre fisk som måske ikke kan udløse linen fra klemmen. Blinket på den første stang køres 25 - 30 fod ud bag båden, derefter sættes linen i klemmen ved lodet, når det er gjort sættes stangen i stangholderen & bremsen løsnes så meget at der kan trækkes line af hjulet uden at den bliver rykket ud af lineklemmen, lodet sænkes nu ned i 37 fods dybde, her skal vi bruge en stakkerklemme med en linestump på ca. 3 fod, i enden af linestumpen er monteret en lås med en god kuglelejesvirvel, i låsen sættes en flasher, denne linestump med stakkerklemme & flasher monteres på wiren fra downriggeren (grunden til at jeg stakker denne flasher på downrigger wiren er at de har en tendens til at kinke linen hvis de er monteret lige foran blinket, her bruger jeg i stedet for en dodger som aldrig kinker linen), nu sænkes lodet yderligere 3 fod så der står 40 fod på tælleren på downriggeren, igen monteres der en stakkerklemme men denne gang med en lineklemme i enden, stang nr. 2 sættes 45 -50 fod ud bag båden & linen monteres i lineklemmen som vi lige har stakket på wiren, husk at løsne bremsen på stang nr. 2 inden lodet sænkes igen, denne gang til der står 77 fod på tælleren på downriggeren, her monteres en flasher mere med en stakkerklemme på wiren, der sænkes yderligere 3 fod ned så vi nu er i 80 fod med lodet, her monteres en stakkerklemme med en lineklemme i enden, så er vi klar til at sætte stang nr. 3, den fires 65 - 70 fod ud & sættes i lineklemmen, lodet sænkes nu ned til den endelige dybde på 120 fod & evt. løsline strammes op, bremsen justeres så den lige akkurat kan holde uden at den står & (tikker) line af. Downriggeren i den anden side af båden sættes på samme måde, dog er den 20 fod forskudt, det endelige resultat vil blive at der er 6 stænger sat ud & at de fisker i 120, 100, 80, 60, 40, 20 fods dybde, det vil komme til at se ud som på tegningerne herunder.
Hvis man har en ekstra stang som er rigget til & man har lyst til at prøve noget nyt, så kan man sætte denne stang ud lige bag båden, den skal ikke sættes mere end 25 - 35 fod ud, man kan vælge at sætte stangen bare med en wobler eller med en Kusamo & et blink, stangen monteres i en stangholder så den står lodret & linen monteres i en lineklemme som er monteret ved motorbrønden, linen strammes op så stangen står meget bøjet, denne agn kommer til at køre lige i kølvandet imellem alle luft boblerne fra motoren, det skulle være en helt speciel oplevelse når der hugger en fisk på denne stang, vi har dog ikke selv prøvet denne metode af endnu, men det har jeg tænkt mig at vi skal i uge 15 2010, så må vi se om den giver noget.
Det blev ikke til andet end et enkelt forsøg med det ovenfor beskrevne setup, grunden til det var at der for det første var en del bølger i flere dage på turen samt at de fleste laks, i den periode vi var på øen, blev taget højt oppe i vandet, der var mange laks der blev taget på Dipsy Diver eller sideplanere med eller uden Kuusamo, vi prøver det af igen på en anden tur, med mindre vind & bølger.
Dodger (øverst) - Flasher (nederst)
Disse er lokke skeer som skal lokke laksen til så den får øje på agnen som flakser rundt lige bagefter, Dodgeren flakser stille & roligt fra side til side imens Flasheren roterer stille & roligt rundt, der er flere forskellige af begge slags, nogle kan tåle høje trolling hastigheder andre kan ikke. Måden de monteres på er som følger: først monteres Dodger/flasher på linen fra stangen, efter dodgeren/flasheren sættes et stykke line fra 2 - 5 fod, linen må gerne være en anelse tykkere end linen på hjulet, i enden af denne line sættes agnen som skal fange laksen, en god tommelfinger regel er at linen mellem dodger/flasher skal være kort når det er en agn der i sig selv er lidt død i det, f.eks. den stive som i sig selv nærmest går som et søm i vandet, hvorimod en agn som Apex/Sting king godt kan monteres på den lange line som de bliver solgt med, almindelige blink som Grizzly, Big Ed & andre kan monteres på en mellemting, altså ca. 3 - 4 fod.
Dipsy Diveren er en paravane som trækker agnen ned i dybden, der er en lille blyklods på undersiden som gør at den også kan trække ud til siden, de fås i flere fabrikater & størrelser, lige fra de helt små som ikke er meget større end en 5 krone op til en på størrelse med en desert tallerken, de helt store giver så meget modstand i vandet at det nærmest kræver Big game stænger at fiske med dem.
Sideplanere findes i mange forskellige fabrikater & størrelser, nogle trækker langt ud til siden mens andre trækker knap så langt ud, de monteres på linen efter at man har sat sin agn ud i den ønskede afstand fra båden, der er forskellige måder at montere dem på linen alt efter fabrikat, jeg kan selv personligt godt lide dem der er lette at trække ind igen når en fisk har hugget, der er ikke meget ved at fiske laks eller havørred men det er ikke fisken man fighter men sideplaneren, de skal yde så lidt modstand som muligt. Jeg ved at nogen i USA bruger en metode med 2 lineklemmer på sideplaneren, så når en fisk hugger, så slipper begge klemmer linen & fisken kan fightes uden modstand fra andet end fisken & en eventuel paravane som f.eks. kuusamoen, eneste ulempe ved denne metode er at når fighten er overstået så skal man altså til at lokalisere sin sideplaner som ligger & driver i vandet et eller andet sted, hvis man vel at mærke ikke har så mange penge at man bare lader den forsvinde for altid, men jeg tror nu heller ikke at de betaler helt det samme for grej som vi gør her i Danmark.
Stakkerklemmen her på billedet bruges til & sætte flere stænger på den samme Downrigger, vi har selv kun kørt med 2 stænger af gangen indtil nu men i uge 15 2010 vil vi forsøge os med 3 stænger, vi vil ligeledes på denne tur bruge dem til at stakke en Flasher 3 - 5 fod under hver stang, vi vil stakke dem direkte på wiren så vi ikke har dem på linen til stangen, se evt. tegningerne længere oppe på denne side.
Paravaner findes som alt andet grej i mange forskellige fabrikater & former. Øverst er det en Kuusamo på 12g. den har den fordel at man kan justere den så den går ud til siden (styrbord/bagbord) samt at den trækker agnen ned i dybet. I midten er det igen en Kuusamo, denne model fås fra 30 til 90g, den kan ikke sættes til at trække ud til siderne, kun nedad. Nederst er det en Wiggler paravane, fås også i 30 til 90g. virker fuldt ud på samme måde som den Kuusamo i midten, eneste forskel er at denne er pulverlakeret hvor Kuusamoen "bare" er lakeret. Måden de bruges på er at man binder hovedlinen fra stange i den opadrettede bøjle, i svirvlen i den anden ende af paravanen monteres et stykke line på ca. 1,5 M. med en blinklås i enden, i denne blinklås monterer man sin agn, blink, eller en af de mange agnhoveder som er kommet på markedet, det eneste som man sjældent vil montere på linen er en almindelig Wobler, Wobleren har en ske som virker lidt på samme måde som paravanen, de vil nærmest komme til at modarbejde hinanden hvis man monterede dem sammen, vil man gerne fiske med Wobler efter en paravane så vælg en forholdsvis lille en af slagsen, med lille ske som ikke trækker så voldsomt nedad.
Synes godt om
på Facebook